®
D-CALC, elektronische kalksteenbestrijder
sinds 1985
Fraag & Antwoord
Fraag
Antwoord
Wat wordt bedoeld met fysische werking ?
Onze toestellen verschillen grondig van de waterontharders of polyfosfaatdoseerders, vermits zij niet inwerken op de chemische samenstelling van het water. De E.M.G.-impulsen werken fysisch in op de vorming en uitzetting van de calciumcarbonaatkristallen in de vloeistof en rekenen zo af met de kristallen die gewoonlijk op de wanden ontstaan als die niet worden behandeld. Het calciumcarbonaat blijft in het water, maar is niet langer schadelijk.
Waarom kiezen voor een procédé waarbij de kalksteen in het water blijft?
In tal van medische werken wordt gewezen op het belang van calciumcarbonaat in het drinkwater. In de darmen bijvoorbeeld vangt kalksteen de (vervuilende) zware metalen op, waardoor ze langs natuurlijke weg kunnen worden afgevoerd. Niet onthard water zou bovendien een heel gunstige rol spelen bij de preventie van diverse harten vaatziekten.
Kan de diameter van de buis een criterium zijn bij de keuze van het toestel?
Sommige fabrikanten verkopen toestellen op basis van de diameter van de buis. Dit is geen geldig criterium, vermits de dikte van de wanden van de buis varieert volgens het materiaal. Hoe kan bovendien rekening worden gehouden met de dikte van de kalkaanslag die aan de binnenzijde van de buis zit en van buitenaf niet zichtbaar is ? Deze kalksteen vermindert het debiet en kan op die manier alle deskundige berekeningen in de war sturen.
De nieuwe generatie kalksteenbestrijders die vervaardigd worden volgens het laatste Niessen-octrooi, stemmen daarom de impulsen af op de reële dikte van de wanden van de buis en houden rekening met de gewijzigde dikte als gevolg van de zuivering.
Hoe wordt het milieu beschermd?
In de eerste plaats veranderen wij niet aan de kwaliteit van het water, wij houden ons dus strikt aan het Europese Handvest van het Water. Het energieverbruik van onze toestellen is tot een minimum beperkt (gemiddeld 1,5 W/u). Wij hebben geen chemische produkten nodig en lozen er ook geen in de natuur. Vergeet ook niet dat door de zuivering van verwarmingstoestellen heel wat energie wordt bespaard.
Hoe wordt de kalkaanslag verwijderd?
De zuivering gebeurt in hoofdzaak mechanisch. Elke temperatuurwijziging in het water doet de buis immers uitzetten of krimpen. Er ontstaan micro-barsten in de dikte van de kalkaanslag. Zonder behandeling zouden deze micro-barsten dichtgaan door het ontstaan van nieuwe kalksteenlagen. Dankzij de behandeling kunnen de barsten niet dichtgaan. Door de mechanische inwerking van de opeenvolgende uitzettingen worden de barsten groter en brokkelt de kalkaanslag geleidelijk af.
De E.M.G.-impulsen zorgen er ook voor dat de bestaande kalkaanslag sneller broos wordt, maar hiervoor bestaat nog geen wetenschappelijke verklaring.
Welke invloed kan het materiaal van de buis hebben?
De toestellen van de nieuwe generatie, met absorptiecontrole, stemmen de behandelingsimpulsen ook af op de wand van de buis, die de overdracht van de impulsen belemmert.
Dit is bijzonder belangrijk bij "hoge druk" PVC-buizen, die heel dikke wanden hebben.
De verwijdering van de kalksteen moet worden gecontroleerd!
De zuivering van de installatie kan problemen meebrengen als de filters, kraankoppen, douchekoppen, enz. niet geregeld worden gecontroleerd. Dit is normaal omdat een bepaalde hoeveelheid kalkaanslag die van de wanden loskomt, zich er terug op vastzet, waardoor de normale doorstroming van het water wordt belemmerd. Controleer ook de reservoirbodems en elke lage zone waar zich een kalkbrij kan ophopen. Aftappunten kunnen noodzakelijk zijn.
Houd u aan de voorschriften van de fabrikanten van waterverwarmers voor het periodieke gebruik van aftappunten.
Welke invloed heeft de hardheid van het water op de resultaten?
Wij kunnen bevestigen dat naarmate het water harder is (d.w.z. naarmate het meer calcium - en magnesiumcarbonaten bevat), het bekomen resultaat ook beter is.
Waarom ?
Omdat de behandeling tot doel heeft, laten we dat niet vergeten, in de watermassa zoveel mogelijk kristallen te doen ontstaan en ze te laten uitzetten. Hoe harder het water, hoe beter het bekomen resultaat.
Bestaat er een risico op elektrolyse?
Elektrolyse wordt veroorzaakt door een potentiaalverschil in de buizen of tussen twee delen van de installatie. Via het Niessenprocédé kan de elektrische stroom niet in contact komen met de installatie en
met het water dat erin zit.
Er bestaat dus geen enkel risico op elektrolyse.
Laboratoriumanalyses tonen aan dat er geen metaaldeeltjes in het behandelde water zitten.
Gottschalk Industries SA
Rue du haut Balmoral 71
B-4845 Sart (Jalhay)
TVA: BE 0428.192.147
Tel.: +32 87 79 20 40
Copyright - Created by : Gottschalk Industries SA | www.d-calc.be | www.d-calc.com | www.d-calc.fr | www.d-calc.de | www.d-calc.es | www.dcalc.be